27 Aralık 2012 Perşembe

Repo - Ters Repo Nedir?

Repo, geri alım vaadiyle yapılan satışlardır. Müşteri repo günü parasını bankaya verirken, banka bu para karşılığında menkul değerler ticari portföyündeki kağıtları geçici olarak müşteriye satar.

Ancak genellikle müşteri kağıtları fiziken teslim almaz. Vade geldiğinde, kağıdın geri alımı yapılarak müşteriye parası ve faizi iade edilir. Repo işlemlerinde bankanın kısa vadeli paraya ihtiyaç duyması halinde (çok yakın vadeli borç ödemesi, personel ödemeleri vb.) repo oranları yükseltilir ve kaynak toplanır. Özellikle 2000 krizinde bankaların yaşadığı likidite sıkıntısı yüzünden repo oranları gecelik %7.500 seviyelerine kadar çıkmış ve bankalar bundan oldukça büyük zarar görmüşlerdir.

Ters repo ise, bir menkul kıymetin başlangıç tarihinde alınıp bitiş tarihinde geri satılması işlemidir. Ters repo yapan parayı kullandıran taraftır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.