Avrupa Devletleri yıllar boyunca bütünleşme konusunda politikalar üretmişlerdir. Bunu başarabilmek için formüller geliştirmekte, mevcut formülleri yeniden gözden geçirmekte ve gerekli reformları yapıp ilgili kurumları kurmaya çalışmışlardır. Özellikle Maastrict Anlaşmasından sonra bütünleşme programları hızlandırılmış ve bu konu ile ilgili kurumlar arttırılmıştır. Tek ve bütün bir Avrupa’ya doğru ilerlerken, Avrupa Devletleri’nin heyecanı artmış, sonuç odaklı anlaşmalar, düzenlemeler ve zirveler yapılmaya başlanmıştır. Görüldüğü gibi, ana hedefe doğru ilerlerken, bu devletler bütünleşme olayını çok ciddi şekilde ele almaya başlamışlardır.
Avrupa Parasal Sistemi’nin bir adım ötesinde yer alan Avrupa Parasal Birliği gerçek anlamda tek bir Avrupa’ya doğru giden yolda çok önemli bir yer tutmaktadır. Bu oluşum sadece bölge ülkelerini değil tüm dünyayı ilgilendiren bir olgu haline gelmiştir. Örneğin evvelce Amerikan Doları’nın Pound, Mark, Yen gibi para birimleri karşısındaki değeri önemli iken son oluşan ortamda en önemli parite Amerikan Doları, Euro paritesi olarak karşımıza çıkmıştır. Bu sebeple Avrupa Parasal Birliği’nin boyutu ve önemi ile para birimi olan Euro’nun hacmi ve prestiji bu birliği evvelki birliklerden daha önemli kılmaktadır. Görüldüğü gibi, bu birliğin temelinde geçerli politik nedenler olsa da özellikle ulusal birliğin ve hakimiyetin göstergesi olan ulusal para birimlerinin yürürlükten kaldırması bir tartışma ortamı da yaratmıştır. Gerçekten de ulusal para birimi ülkelerin hakimiyetlerinin gösteren bir unsurdur. Hatta tarihe baktığımızda Türk devletlerinin egemenliklerinin bir nişanesi olarak para bastırmaları da bunun çok uzun zamandır devam eden bir gelenek olduğu da göstermektedir.
Tarih bize göstermiştir ki, İngiltere, Danimarka gibi bazı devletler bu parasal birliğin dışında kalmayı çıkarlarına uygun bulurken, bazıları da bunun tersine parasal birliğe dahil olmayı tercih etmişlerdir. Özellikle İngiltere’de Euro’ya karşı sürekli artan ve taraftar toplayan kuşkucu bir yaklaşım mevcuttur. Hatta B. Hune ve J. Furder Paranın İki Yüzü adlı eserlerinde Euro’ya karşı olan şüpheleri tüm ekonomik, sosyal ve politik sebepler ile açıkça ortaya koymuşlar ve kendilerine göre bu para biriminin SWOT analizini yapmışlardır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.