27 Aralık 2012 Perşembe

Nakit ve Gayrinakit Finansman Nedir?

Finansman iki çeşit olabilir:
  1. Nakit finansman
  2. Gayrinakit Finansman
Nakit finansmana ihtiyaç duyan firma kısa vadeli nakit dengesizliklerini ve uzun dönemli yatırımlarını bankalardan aldığı nakit krediler ile finanse eder. Bu krediler firmanın ihtiyacına göre belirlenir ve firmanın ödeyebileceği döneme göre vadelendirilir. Başlıca nakit krediler, kefalet karşılığı, çek senet karşılığı, açık kredi, açık hesap kredisi, ipotek teminatlı nakit kredi vb.

Gayrinakit finansman ise firmaların ihalelerde, mal alımlarında veya benzer işlerde banka garantisine ihtiyaç duymaları halinde kullandırılan ve banka bilançolarında nakit alacak olarak görülmeyen işlemlerdir. Bunların başlıcaları, akreditif taahhütleri ve teminat mektuplarıdır.  

Bunların dışında şirketlerin piyasadan senetli veya senetsiz borçlanmaları da birer finansman türüdür. Şirketler piyasadaki itibarlarına veya mal aldıkları firmaların kendilerine bağlılık derecelerine göre senetli veya senetsiz borçlanma yoluna giderler. Diğer şartlar sabit kalmak üzere senetli borçlanması senetsiz borçlanmasına göre oldukça az olan firmanın piyasa itibarının iyi olduğu düşünülebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.