27 Aralık 2012 Perşembe

Faizler Hangi Faktörlerden Etkilenir?

Faiz ödünç verilen paranın kirasıdır. Makro ekonomik olarak düşünürsek, Üretim faktörleri GSYIH’nın yaratılmasına sağladıkları katkı nedeniyle Milli Gelir'den bir pay almaya hak kazanırlar.

Milli Gelir'den doğal kaynaklar üretim faktörünün aldığı paya rant, emek üretim faktörünün aldığı paya ücret, sermaye üretim faktörünün aldığı paya faiz ve girişim üretim faktörünün aldığı paya ise kar geliri denir.

Faiz dendiği zaman Hazine Bonolarını faizleri, repo faizleri, mevduat faizleri, kredi faizleri akla gelmektedir. Eğer merkez bankası gecelik oranlarda (Over night) indirime giderse bankaların kaynak maliyetleri azalır, böylece mevduat faizleri ve kredi faizleri de azalır.

Eğer ekonomi rayına oturduğu düşünülüyorsa yatırımcılar ileriki dönemler için bugünden sabit faizli enstrümanlara yatırım yaparlar. Bankalar ise maliyetlerini arttırmamak için kısa vadeli kaynaklara yönelip ileriki zamanlarda daha az maliyetli kaynaklarla borçlanmak ve uzun vadeli sabit faizli krediler açmak isterler. Faizlerin düştüğü ortamlarda diğer yatırım enstrümanları; hisse senetleri, gayrimenkul gibi araçlara daha fazla yatırım olur. Bunun dışında sıcak para ile reel faizler arasında ters yönlü bir ilişki vardır. Sıcak para girişi arttıkça faizlerde azalma olmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.