İthalat öncesi finansman, genellikle gayrinakit finansman şeklinde olabilir. Bunun sebebi ithalat öncesinde yurtdışında kabul göre yerli bir banka garantisi alınıp akreditif açılması gerekliliğindendir. Böylece ihracatçısının mal bedelinin transferi banka garantisi altına alınmış olur. İşleyişte önce ithalatçı yurt içinde bankasına gider. Akreditif açılması talimatını verir. Bankada yurt dışındaki anlaşmalı bankasına (muhabire) akreditif açılacağını ve bankanın buna garantör olduğunu bildirir. Muhabir de ihracatçıdan malları göndermesini ister. İhracatçı malları gönderir, evrakları da banka vasıtası ile ithalatçıya verir. Daha sonra ithalatçı malı çeker ve ödemeyi, anlaşıldığı gibi yapar. Eğer yapmazsa garantör banka bunu kendisi için ödeyip ithalatçıya nakit kredi açar. Buna da akreditifin tazmin olması denir.
İhracat öncesi finansman, işletmelerin ihracat yaptıkları zaman ile mal bedelini hesaplarında gördükleri zaman arasında geçen süre zarfında finansman ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik olarak sürdürülmektedir. Bu süre içinde eximbank kaynaklı krediler (bankalar aracılığı ile kullandırılan sevk öncesi krediler, sevk öncesi kalkınmada öncelikli yöreler ile ilgili krediler; direkt eximbanktan kredi alınmasına yönelik performans teminat mektupları), döviz krediler (döviz kazandırıcı işlemlere yönelik olarak kullandırılan döviz taahhüdü doğuran krediler)Gibi kredilerle finansman yapılabilmektedir. Eximbank burada önemli rol oynar. Bankalara ucuz fiyatlı ihracatta kullanılması için finansman sağlar. Bankalar bunları uygun gördükleri gerçek ihracat işlemlerinde kullandırırlar. Daha sonra kullandırılan krediler eximbanka bildirilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.