26 Aralık 2012 Çarşamba

Bireyler Arasında Internet Üzerinden Borç Alıp Verme: Credit Ease Örneği

P2P Borç Verme, yani kişiden kişiye borç verme sistemi, aracı bir kurum olmadan, kişilerin birbirleri arasında veya kişilerin serbestçe borçlanabilmesini sağlar.

CreditEase firması 2006’da Pekin’de kurulmuş bir firmadır. Sağlık yönetimi, kredi yönetimi, mikro finans yatırımı ve mikro finansta borçlanma gibi konularda çalışmaktadır.

Firma, Çin’de Pazar payı liderliğini, yapmış olduğu internet sitesinden kazanmaktadır. Bu internet sitesinde kullanıcılar para alıp vermeyi kendi aralarında gerçekleştirmektedir. Para sahibi kişiler, bu internet sitesine girip paraya ihtiyacı olan kişilere belirli bir vade karşılığında borç vermektedirler. Burada banka kullanılmaması, bankacılık sistemine oluşan güven kaybından ve fırsatların fazlalığından kaynaklanmaktadır. Bankaya güvenmeyen veya kredi süreçlerini zor bulan insanlar bu siteden aradığı parayı bulabilmekte ve yapmak istediği projeler için gerekli fon ihtiyacını buradan karşılayabilmektedir.  Bu fon için geri ödemede %1 - %10 arasında değişen maliyetler söz konusudur.

Creditease’in Çin’de tutmasının en önemli sebebi banka ile tanışmamış veya Banka’ya güvenmeyen insanlar içinde ayrıca bir fon imkânı oluşturmasıdır. Türkiye’de de Çin’e benzer olarak bankalar olan güven düşüktür. Türkiye’de bulunan bankacılıkla tanışmayan insan sayısı göz önüne alınırsa bu tip bir programın Türkiye’de rağbet görebileceğini söyleyebiliriz.

Firma güven kriterlerinde Wall Street tarafından güvenli bulunmuştur. Güvenlik konusunda site altyapıyı sağlamakta, fon sahipleri ve fon ihtiyacı olan insanlar arasındaki ilişkiyi güven altına almaktadır. Para akışının her iki tarafında da filtreler yardımıyla müşterilerin seçim imkânını arttırılmaktadır

Genel olarak dezavantajları konusunda insanların borç almada ve borç vermede güven konusunda eksikleri olması denilebilir. Bunun için insanların sadece birbirleriyle mesajlaşması değil, görüştürülmesi konusunda da aracılık yapılabilir.

Yazan: Mehmet Çepni

1 yorum:

  1. Merhabalar okan bey bir sorum olacaktı size biz nişanlımla aralık 2014 te düğün alışverişi yaptık yaptığımız işyeri kredi kartına taksit yapıldı ancak banka 2 ay erteledi dedi bizi kataguleye getirip fazla çekmiş bizde o telaşla fiyata bakmadık çünkü fişi satın aldığımız miktara kesilmiş ancak kredi kartından çekilen ücret aldığım fiyatın 4 katı biz bunu yeni farkettik yani 2 taksit ödeme yaptıktan sonra bu durumda nasıl bir yol izleyelim nereye şikayet etmeliyiz bu arada elimizde fiş fatura gibi şeyler şu anda yok teşekkür ederiz

    YanıtlaSil

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.