27 Aralık 2012 Perşembe

Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlarda Finans Yönetimi

Kar amacı gütmeyen kuruluşlar; yardım kuruluşlarını, kulüpleri, cemiyet ve dernekleri kapsamaktadır. Kar amacı gütmeyen diğer kuruluşlar arasında, spor, eğitim ve eğlence kulüpleri, profesyonel kuruluşlar, ticaret ve sanayi kuruluşları ile kültürel, sosyal amaçlı dernekler gibi kuruluşları sayabiliriz.

Kar amacı gütmeyen kuruluşlar, kar yapabilirler; fakat bu para tekrar kuruluşa dönmelidir. Elde edilen kar, üyelere veya başkalarına dağıtılamaz. Ancak kuruluşa iş yapmış kişilerin ödentisi bu kardan yapılabilir.

Bu kuruluşların amacı belirtildiği gibi her ne kadar kar etmek olmasa da üretilen değerlerin yine toplumun yararları için kullanılacağı düşünüldüğünde etkin bir finansal yönetimin varlığına ihtiyaç duyulabilmektedir. Örneğin bir sağlık kurumunu ele alırsak muhtaç insanlara ilaç, yiyecek ve sağlık kontrolü gibi hizmetlerin verilebilmesi için değer üretilmesi gerekmektedir. Eğer üretilen bu değerler giderlerden fazla ise kar oluşacak, bu kar da yine toplumun menfaatine kullanılacaktır. Burada yapılabilecek faaliyetler aşağıda sıralanmıştır:

Eğer KAGK yüksek cari işlemler ile çalışıyor yani bankalarda vadesiz hesap hareketleri yüksek ise bankalarla anlaşılıp vadesiz mevduat tutma karşılığı bankadan faaliyetlere sponsorluk istenebilir. Böylece banka vadesiz getirisine kavuşmuş olur. KAGK ise sponsor kazanmış olur.

Halka yapılan bildirimler bankaların kaynaklarında zarflanıp halka dağıtılabilir.

Spekülatif kar amaçları olmadığından sabit faizli getirileri olan repo, hazine bonosu veya B tipi likit fonlara kısa dönemli yatırımlar yapılabilir.

Bu kurumlar hisse senedi, A tipi fon gibi menkullere rağbet etmek istemeyebilirler.

Herhangi bir tesis açılmak istenildiğinde bankalardan düşük faizli yatırım kredileri sağlanabilir. Karşılığında dernek üyelerinin hesaplarının işlemi yapan bankalara kaydırılması söz konusu olabilir.
Bu kurumların yurtdışından fon sağlamaları (örneğin IFC’den) halinde ödeme zamanı geldiğinde kur riskini ortadan kaldırmak için bugünden ödeme tarihi için herhangi bir banka ile forward kur üzerinden anlaşılabilir.

Bu kurum yoksul köylüye fon sağlamak için pilot olarak seçtiği bir köyde bugün bir anlaşma yaparak mahsul zamanında hasılatın kendisine kalmasını sağlayabilir. Böylece köylüleri üretim zamanında finanse etmiş olur. Bu şekilde de future işlem yapmış olur. Aldığı bu mahsulu de yine hibe yolu ile ihtiyaç sahiplerine verebilir.

Bu kurumlar kaynak olarak genellikle halkı kullansalar da banka finansmanına ihtiyaç duyabilirler. Özellikle spor klüpleri tesis yapımı, futbolcu ve teknik kadro transferleri, aylık ödemeler, stat onarım ve bakım masrafları gibi birçok ve büyük montanlı kredi ihtiyaçları mevcuttur. Özellikle sabit yatırımların finansmanı da sadece forma ve stat gelirlerinden değil banka kaynaklarının kullanılması ile veya bankalardan alınacak teminat mektupları sayesinde yapılabilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.