Finansal krizlerin gelişimlerine bakıldığında birçoğu için temel olarak bazı faktörlerin etkili olduğu görülmüştür. Özellikle krizlerin öncü göstergelerinin yanında (bununla ilgili geniş bilgi evvelki yazılarımızda verilmiştir) aşağıda özetlenen hususların da yaşanan finansal krizler için ortak özellikler ortaya koyduğu görülebilmektedir. Bu önemli hususlar aşağıda belirtilmiştir:
· Krizler her ne kadar bir anda ve şiddetli şekilde ortaya çıkar gibi görünse de aslında geçmişinde yavaş yavaş geliştiği ve önceki 2-3 yılda yaşanan gelişmelere bağlı olduğu söylenebilmektedir
· Enflasyonu kontrol altına almak amacıyla uygulanan sıkı para ve maliye politikalarının kontrolden çıkması halinde ödenen bedel, planlanandan oldukça fazla olabilmektedir.
· Krizi oluşmadan önlemek için harcanan giderler veya katlanılan maliyetler krizin oluşması ile ödenen giderlerden oldukça az olmaktadır. Bu nedenle amaç krizleri önceden görüp ortaya çıkmadan çözmeye çalışmaktır.
· Takipteki alacaklardaki gelişim ve bankaların açtıkları kredilerdeki anormal artışlar krizlerin şiddetini arttırabilmektedir.
· Hükümetlerin yıllar boyunca yaptığı popülist harcamalar ileride aynı hükümetlerin krizler ile karşılaşmaları sonucunu beraberinde getirebilmektedir.
· Ülke gerçekleri ile bütünleşmeyen ekonomik programlar krizlere sebep olabilmektedir.
· Ekonomik programlara halkın desteğinin alınması oldukça önemlidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Merhaba kıymetli okuyucularım,
Yorumları denetlemeden siteye koyamıyorum. Maalesef uygun olmayan içerikler paylaşan kullanıcılar oluyor ve bunun siteyi ziyaret eden insanları olumsuz etkilemesini istemiyorum. Vaktimin darlığından her zaman yorumlarınıza da yanıt veremiyorum. Anlayışınız için teşekkür ederim.